co na grila

Co można grillować – jakie mięso, warzywa i owoce?

Po długiej i męczącej zimie chętnie zrzucamy grube okrycia i wychodzimy z domu. Wiosna to czas, gdy nad ogródkami działkowymi i przydomowymi unosi się dym, których nie pochodzi z palących się ognisk, a z rusztu grilla. Rozpoczyna się czas biesiad na świeżym powietrzu. Co można grillować? Na pewno mięso i warzywa? Czy owoce również?

Zanim grill się rozgrzeje. Przygotowujemy mięso i warzywa

Ciepła aura sprzyja spotkaniom na świeżym powietrzu. Jeżeli mamy taką możliwość, to koniecznie musimy zorganizować spotkanie przy grillu. Zaprośmy przyjaciół i zaplanujmy menu. Oczywiście, powinny się w nim znaleźć tradycyjne grillowe potrawy, czyli karkówka, kiełbasy i kaszanka, ale warto zadbać również o gości, którzy np. nie jedzą mięsa. Wegetarianie mogę rozkoszować się smakiem pieczonych warzyw z dodatkiem rozmaitych sosów przygotowanych na bazie oliwy lub roślinnego mleka. Osoby na diecie chętnie zjedzą mięso z kurczaka, które jest szybkie w przygotowaniu i bardzo dobrze komponuje się z wieloma marynatami. Do piwa najlepiej zrobić chrupiące skrzydełka, a szaszłyki z piersią na pewno będą smakowały amatorem lekkiego wina. Potrawy z grilla będą pyszne, gdy doprawimy je świeżymi ziołami. Pamiętajmy, że tłuste i ciężkie mięsa wymagają intensywnych przypraw, które nadadzą im smak, ale są też korzystne dla naszego trawienia. Przygotujmy także różne sosy, najlepiej takie nieco kwaśne, na bazie soku z cytryny lub jogurtu. Do mięsa trzeba podać warzywa – te przygotowane na ruszcie lub w formie sałatek. Sprawdzi się mieszanka sałat z pomidorami, kiełkami i lekkim serem lub typowa grecka sałatka z serem feta. Do grillowanego mięsa pasują kiszone warzywa. Nie zapominajmy również o napojach. Większość osób lubi piwo, ale niektórzy wolą wino. Zadbajmy także o odpowiednią ilość wody i lemoniady, którą możemy przyrządzić sami. Przygotujmy również wystrój – wystarczą świece i lampiony.

Grill i owoce – czy to pasuje?

Poza warzywami czy mięsem, grillować można także w zasadzie wszystkie owoce. Banany pieczemy bezpośrednio na ruszcie. Przedtem myjemy je i kroimy na pół, można polać je roztopioną czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. Na ruszt położyć można także jabłka, które świetnie smakują z lodami waniliowymi czy bitą śmietaną. Do mięsa pasują wytrawne gruszki, które przed pod położeniem na grilla można namoczyć w białym winie. Pysznym deserem będą pieczone ananasowe krążki, które wcześniej możemy namoczyć w mleku kokosowym i dodatkowo obtoczyć w wiórkach albo w cukrze.
Przyjęcie na świeżym powietrzu na pewno będzie udane, jeśli zadbamy o pyszne jedzenie i przyjemną atmosferę. Rozpalmy grilla i podajmy warzywa, mięso i owoce, a nasi goście na pewno będą zachwyceni.