ogórki kiszone

Ogórki kiszone – ich cenne wartości odżywcze

Ogórki kiszone są znane w kuchni polskiej od dawna. Do dziś są chętnie przyrządzane przez wiele gospodyń i bardzo często goszczą na polskich stołach. Są doskonałą przekąską oraz bazą do wielu surówek i zupy ogórkowej. I co najważniejsze są bardzo zdrowe, bowiem zawierają cenne składniki odżywcze. Jakie właściwości posiadają kiszone ogórki?

Na czym polega proces kiszenia ogórków?

Ogórki gruntowe można spożywać nie tylko na surowo, lecz także ukisić czy zakonserwować. Kiszone ogórki od lat w wielu domowych spiżarniach są wręcz obowiązkowym przetworem. I nic w tym dziwnego, gdyż nie tylko dobrze smakują, lecz również są bardzo zdrowe.

Jeśli zostaną poddane procesowi kiszenia, to wówczas nabierają nowych właściwości. Kiszenie wzbogaca bowiem to warzywo o cenne dla zdrowia składniki odżywcze.

W zależności od tego, jak długo ogórki są kiszone, można uzyskać lekko kwaszony produkt – górki małosolne lub bardzo popularne przetwory na zimowy czas – ogórki kiszone.

Proces kiszenia ogórków https://e-spar.com.pl/kategoria/kiszone/280 polega na zalaniu ich w słoikach lub w innych naczyniach osoloną wodą. Wyjątkowy smak kiszonki te uzyskują jeśli do słoika zostanie dodany kawałek chrzanu, żabek czosnku, gałązka kopru oraz liść czarnej porzeczki lub dębu.

W tym dziale  Ciastka w kulturze polskiej: Historia, rodzaje i rola w współczesnym społeczeństwie

Proces kiszenia polega na fermentacji mlekowej, która prowadzona jest przez bakterie mlekowe. Sprawia on, że ogórki są dobrze zakonserwowane i potrafią przetrwać w spiżarni całą zimę. I co najważniejsze posiadają charakterystyczny, nieco kwaśny smak oraz cenne walory odżywczych. Wynikiem procesu kiszenia ogórków jest rozkładanie się cukrów prostych na kwas mlekowy, które to są obecne w komórkach roślinnych.

Cenne właściwości kiszonych ogórków

Kiszone ogórki nie tylko smakują wyjątkowo, lecz także są bardzo zdrowe. Są niskokaloryczne, zatem mogą je bez przeszkód spożywać osoby dbające o figurę. Obecnie są one zalecane w wielu dietach odchudzających.

Kiszenie ogórków sprawia, że stają się one bardzo lekkostrawne oraz pełne cennych wartości odżywczych. Nie tylko skutecznie wspomagają proces odchudzania, lecz także wzmacniają organizm.

Kiszone ogórki doskonale nadają się również do oczyszczania organizmu z toksyn. Ponadto posiadają właściwości minimalizujące obrzęki oraz usuwające nagromadzoną w organizmie wodę. Wpływają też bardzo korzystnie na trawienie oraz przyspieszają perystaltykę jelit.

Dzięki procesowi kiszenia warzywo to zawiera bardzo dużą ilość witaminy C. Dzięki temu spożywanie dużej ilości kiszonych ogórków poprawia kondycję całego organizmu, skutecznie zapobiega infekcjom oraz wzmacnia działanie układu odpornościowego.

Kiszenie to proces, który skutecznie konserwuje żywność, dzięki czemu pozwala na dłuższe przechowywanie bez start składników odżywczych.

W tym dziale  Zamawianie wędlin i mięsa przez internet

Obecność w tych kiszonych ogórkach bakterii probiotycznych wpływa bardzo korzystnie na regulację mikroflory bakteryjnej, która sprzyja procesowi trawienia oraz wzmacnia odporność.

Kiszone ogórki zwierają także w swoim składzie antyoksydanty zmiatające wolne rodniki, dzięki czemu działają antydepresyjne oraz poprawiają samopoczucie.

Ogórki kiszone – źródło cennych witamin

Kiszone ogórki to bogactwo witamin cennych dla ludzkiego organizmu. Zawierają w swym składzie nie tylko dużą ilość witaminy C, lecz również witaminy z grupy B – B2, B3, B6 oraz B12. Poza tym zawierają cenną dla organizmu witaminę E oraz witaminę K, która bardzo korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi. Bogactwo tych witamin sprawia, że spożywanie kiszonych ogórków świetnie wpływa na kondycję całego organizmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *