Ciastka

Ciastka w kulturze polskiej: Historia, rodzaje i rola w współczesnym społeczeństwie

Ciężko byłoby sobie wyobrazić życie bez czegoś słodkiego, bo przecież ciasteczka są dobre na wszystko. Dostępne są w różnych wariantach, smakach i kształtach, a ich zapachy kuszą starszych i młodszych. Niektóre z nich są chrupiące, inne miękkie, ale wszystkie przepyszne. Kiedy ciastka pojawiły się w Polsce i jakie rodzaje są najpopularniejsze?

Krótka historia ciastek

Historia ciastek jest bardzo długa i sięga czasów starożytnych. Już w tamtym okresie w Grecji jadano placki miodowe z sezamem oraz orzechami, które gościły na stołach nie tylko zamożnych. W starożytnym Rzymie natomiast wypiekane były biszkopty, w których składzie były mąka, jajka i także miód. W kulturze polskiej słodkości pojawiły się znacznie później. W wieku XVI cukier był uznawany za lekarstwo, a więc nie przyprawiano nim deserów. Zamiast tego na dworach jadano owoce. Dopiero w epoce oświecenia został uznany za jedzenie i stosowano go powszechnie do wypieków. Stało się to za sprawą kuchni francuskiej, która dotarła na nasze tereny i została szybko rozpowszechniona. Zaczęły powstawać cukiernie, a powoli też rozkwitało cukiernictwo, które z czasem stało się sztuką. Na dobre ciastka zaczęły być popularne w popkulturze w wieku XX, a przyczyniło się też do tego opatentowanie foliowego opakowania, w którym można przechowywać ciastka dużo dłużej (https://e-spar.com.pl/kategoria/ciastka/944)

W tym dziale  Tego nie może zabraknąć w Twojej kuchni

Jakie rodzaje ciastek są najpopularniejsze w Polsce?

Niewielkie wyroby cukiernicze, jakimi są ciastka, występują w różnych smakach, kształtach i rodzajach, a każdy z nich zachwyca wspaniałym aromatem. Wśród najpopularniejszych polskich ciastek są kruche, które mogą być wytrawne lub na słodko. Często dodaje się do nich przyprawy korzenne, wanilię i cytrynę. Kolejnym rodzajem są pierniki, które kojarzą się wszystkim z Toruniem. Ciastka piernikowe są nie tylko mięciutkie i delikatne, ale też ich kształty zachęcają do zjedzenia. W naszej kulturze rozpowszechnione są także ciastka biszkoptowe, które często podaje się z galaretką lub z kremem. Suche, a zarazem niezwykle chrupiące ciastka krakersowe to doskonała przekąska, którą uwielbiają nie tylko najmłodsi, ale i starsi. W sklepach można znaleźć też wafelki, herbatniki, muffinki i ciasteczka francuskie, ale też małe pączki mają wielu zwolenników.

Jaką rolę odgrywają ciastka we współczesnym społeczeństwie?

Słodkie, a także wytrawne ciastka na dobre zagościły w polskich domach i trudno wyobrazić sobie bez nich spotkanie z przyjaciółmi, przyjęcie rodzinne czy wieczór przed telewizorem. Te niewielkie łakocie osładzają życie, pomagają przetrwać ciężkie chwile, a zarazem są doskonałym podarunkiem dla bliskiej osoby z różnych okazji, a i bez okazji. Świeże ciastka są doskonałe jako deser lub przekąska między posiłkami. Ciastka owsiane to zdrowa przegryzka dla osób dbających o sylwetkę, a kruche ciasteczka są idealne do porannej kawy. Małe ciastko może w szybki sposób poprawić humor, a jednocześnie wywołać uśmiech na twarzy.

W tym dziale  Niepłodność a bezpłodność - różnice

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *