wędliny e-piotripaweł.pl

Jakie wędliny warto jeść?

Polacy chętnie jedzą mięso i wędliny. Kochamy tradycyjne smaki naszej kuchni, a takie nie istnieją bez smaku białej kiełbasy czy wędzonej szynki. Na śniadanie najczęściej zjadamy pożywne kanapki z wędliną. W sklepach spożywczych znajdziemy wiele ich rodzajów. Które warto jeść?

Czy warto jeść wędliny z wieprzowiny?

Mięso wieprzowe dostarcza nam wysokojakościowego białka, gdyż właśnie w tym mięsie jest największa jego koncentracja. Jest to białko doskonałej jakości, ponieważ zawiera duże ilości aminokwasów egzogennych (lizyna, aminokwasy siarkowe, tryptofan), których nasz organizm nie jest wstanie wytworzyć. Wskaźnik jakości odżywczej (INQ) wieprzowiny dla białek wynosi ponad 1 co oznacza, że energii i białka jest w nim dokładnie tyle, ile potrzebuje ludzki organizm. Wieprzowina jest także cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. Ponadto, w szynce wieprzowej znajdziemy witaminy z grupy B. Szczególnie dużo jest witaminy B1 (tiaminy), która współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. W wieprzowinie jest także witamina B12, która występuje tylko w mięsie, a jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego. Obecne w wędlinach wieprzowych żelazo jest wykorzystywane w procesie tworzenia krwinek czerwonych. Poza tym jest składnikiem mioglobiny, czyli białka występującego w mięśniach, które umożliwia mięśniom pobieranie z krwi niezbędnego do ich pracy tlenu.

W tym dziale  Wegańskie alternatywy dla tradycyjnych produktów spożywczych – jakie opcje są dostępne na rynku? 

Wartości odżywcze wędlin drobiowych

Spośród wszystkich wędlin za najzdrowszą uważa się szynkę z piersi z kurcząt. Zawiera chude białko będące źródłem koenzymu Q10, który wspiera przemianę komórek skóry. W mięsie z kurczaka jest także dużo białka, jest lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu, dlatego powszechnie poleca się je w żywieniu, szczególnie osób z delikatnym przewodem pokarmowym, np. dzieci i osób starszych. Dobrej jakości szynkę z piersi z kurczaka można podawać małym dzieciom. Tego typu wędliny zawierają mało tłuszczu, więc mają mało kalorii, co jest ważne dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Mięso z kurczaka dostarcza witamin z grupy B, szczególnie B3 (niacyny) i B6 (pirydoksyny). Witamina B3 jest bardzo ważna dla organizmu, gdyż kontroluje procesy energetyczne w organizmie, uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów oraz w wytwarzaniu czerwonych krwinek, a także wpływa pozytywnie na układ nerwowy i kondycję psychiczną. Witamina B6 uczestniczy w tworzeniu wielu enzymów i hormonów oraz odpowiada za transport tlenu w organizmie. W szynce z piersi z kurczaka jest także cynk, selen, magnez i fosfor.

Smaczne wędliny to ważny składnik kanapek. Wybierzmy dobrej jakości szynkę czy polędwicę, a śniadanie będzie nie tylko pyszne, ale i zdrowe.